500 gm kacang soya
Sedikit garam Gula secukup rasa
Beberapa helai daun pandan
Cara:
1. Rendamkan kacang soya sebanyak 500gm dalam air selama 24 jam.
2. Basuh kacang soya dan toskan
3. Kisar kacang soya bersama air dalam mesin pengisar (ukurannya ialah secawan kacang soya bersamaan dua cawan air)
4. Tapis kacang soya yang telah dikisar dengan kain sebelum dimasukkan kedalam periuk (ini untuk mengelakkan air soya berkeladak)
5. Proses mengisar boleh diulangi mengikut kepekatan air soya yang diingini.
6. Seterusnya masak air soya itu dengan api yang kecil (air soya hendaklah sentiasa dikacau)
7. Masukkan beberapa helai daun pandan
8. Masukkan secubit garam
9. Masukkan gula secukup rasa
10. Sekarang anda boleh menikmatilah air soya anda...selamat mencuba