Thursday

Resepi Saudi Kabsa

Kabsa, dalam bahasa Arab dipanggil "كبسة" adalah sebuah hidangan nasi yang dihidangkan kebanyakannya keluarga di Arab Saudi, dan negeri-negeri lain Arab Teluk Arab. resipi Ayam kabsa adalah salah satu hidangan yang paling popular di Arab Saudi. Ia dianggap ruji. Terdapat pelbagai kaedah untuk menyediakan Saudi kabsa. Mari kita cuba dua kaedah yang indah:

Saudi Kabsa Resipi I

Bahan-bahan:

  • 1 2/12 - 3 lb ayam, dipotong kepada lapan keping
  • Sayur-sayuran 1/4 cawan minyak
  • 2 biji bawang sederhana, dihiris
  • 1 (12 auns) tomato puri
  • 2 tomato bersaiz sederhana, dicincang
  • 4 ulas bawang putih, diketuk
  • 2 lobak merah sederhana, parut
  • 1 kulit luar oren diparut
  • 4 ulas bunga cengkih
  • 4 buah pelaga
  • 3 batang kayu manis
  • garam dan lada secukup rasa
  • 1 lb beras panjang
  • 1/4 cawan kismis
  • 1/4 cawan hirisan badam


Persediaan:

Tumis bawang besar dalam minyak sehingga ia mula keperangan. Tambah ketulan daging ayam, puri tomato, tomato cincang dan bawang putih dan kacau selama kira-kira lima minit di atas api yang rendah. Kacau dalam tiga cawan air panas, lobak merah parut, kulit oren, rempah, garam dan lada secukup rasa. Masak atas api sederhana, ditutup, kira-kira 20-25 minit, sehingga ayam masak.

Angkat ayam dan ketepikan. Kacau beras ke dalam cecair di dalam kuali, dan masak, dilindungi dengan api perlahan untuk kira-kira 35 - 40 minit, atau sehingga cecair diserap.

Letakkan nasi di atas pingan hidangan dengan kepingan ayam. taburkan kismis dan badam di atas semua.

Hidangan: 6

Arab Kabsa Resipi II


Bahan-bahan:

  • 1 ayam dipanggang, kecil satu untuk 2 orang dan satu besar untuk 4 orang
  • 2 daun salam (bay leaves)
  • 1 kiub maggie ayam bouillon
  • 1 bawang besar dipotong dadu
  • 2 ulas bawang putih dicincang
  • 6 pelaga
  • 5 ulas
  • 2 kulit kayu manis
  • 2 lemon kering
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 1 sudu teh ketumbar
  • garam & lada
  • 1 sudu teh halia
  • 1 sudu teh buah pelaga
  • 1 (8 auns) boleh sos tomato
  • 4 biji telur rebus
  • kacang pain, dan kismis, untuk perisa


Persediaan:

Apabila memasak dengan beras basmathi anda perlu rendam dalam air sekurang-kurangnya 15 minit atau ia tidak akan memasak dengan baik,


Dalam periuk tambah bawang dan bawang putih pada sederhana dan biarkan berubah warna ke coklat. Kemudian tambah semua rempah * anda. Masukkan sos tomato pada haba sederhana sehingga sos pekat.


Kemudian tambahkan ayam ke dalam sos. Biarkan ia tumis selama beberapa minit pada haba sederhana. Gaul ayam anda sehingga sebati. Selepas ini tambah kiub maggie dan air. Tambah air sehingga meliputi ayam dan biasanya antara separuh dan penuh.
Biarkan ayam masak selama kira-kira 35 minit. Beberapa minit yang pertama biarkan ia masak sehingga mendidih dan kemudian perlahankan api ke sederhana.


Sementara itu mendapat periuk yang lain saiz yang sama dan etakkan basmati di dalamnya. Saya menggunakan kira-kira 4 Cangkir teh penuh (cawan teh Arab) kemudian tambah sedikit minyak sayuran atau minyak sapi. Tidak terlalu banyak tetapi tidak kurang. Kemudian menetapkan nasi anda mengenepikan sehingga selepas ayam anda telah dimasak.

Sekarang selepas ayam anda telah dimasak selama 35 minit pindahkan ke ketuhar untuk memanggang. Letakkan ayam dalam kuali pemanggangan. Saya tambahkan lemon kering. Anda perlu perhatikan kerana ia hanya mengambil masa beberapa minit. Ia akan menjadi rangup dan kehitaman sedikit tetapi ini adalah bagaimana sepatutnya.


Jangan buang air rebusan yang anda gunakan untuk masak ayam kerana kita akan menggunakan ini untuk memasak nasi. Tambah air rebusan berempah dan semua beras anda (hanya biarkan meliputi beras). Tutup beras yang sedang ditanak selama 8 minit kemudian kacau dan biarkan selama 8 minit lagi.


Hidangkan nasi anda, kemudian letakkan ayam di atas, tambah telur rebus dan tabur kacang serta kismis.





Kabsa, in Arabic it is called "كبسة" is a family of rice dishes that are served mostly in Saudi Arabia, and the other Arab states of the Arabian Gulf. Chicken kabsa recipe is one of the most popular dishes in Saudi Arabia. It is considered a staple. There are various methods to prepare Saudi kabsa. Let's try two wonderful methods:

Saudi Kabsa Recipe I

Ingredients:

  • 1 2/12 - 3 pound chicken, cut into eight pieces
  • 1/4 cup vegetable oil
  • 2 medium onions, sliced
  • 1 (12 ounce) can tomato puree
  • 2 medium tomatoes, chopped
  • 4 cloves garlic, crushed
  • 2 medium carrots, grated
  • Grated rind of one orange
  • 4 cloves
  • 4 cardamom pods
  • 3 sticks cinnamon
  • Sale and pepper to taste
  • 1 pound long grain rice
  • 1/4 cup raisins
  • 1/4 cup sliced almonds

Preparation:

Sautee onion in oil until it begins to brown. Add chicken pieces, tomato puree, chopped tomatoes and garlic and stir for about five minutes over low heat. Stir in three cups hot water, grated carrot, orange rind, spices, salt and pepper to taste. Cook over medium heat, covered, about 20-25 minutes, until chicken is done.

Remove chicken. Set aside to keep warm. Stir rice into the liquid in the pan, and cook, covered over low heat for about 35 - 40 minutes, or until liquid is absorbed.

Put rice on a serving platter with chicken pieces arranged around the circumfrence. Toss raisins and almonds over all.

Serves: 6

Saudi Kabsa Recipe II


Ingredients:

  • 1 roasting chicken, small one for 2 people and large one for 4 people
  • 2 bay leaves
  • 1 maggie chicken bouillon cube
  • 1 diced onion
  • 2 chopped garlic cloves
  • 6 cardamoms
  • 5 cloves
  • 2 cinnamon sticks
  • 2 dried lemons
  • 1 teaspoon cumin
  • 1 teaspoon coriander
  • salt & pepper
  • 1 teaspoon ginger
  • 1 teaspoon cardamom
  • 1 (8 ounce) can tomato sauce
  • 4 hard-boiled eggs
  • pine nuts, and raisins, for flavor

Preparation:

PLEASE note, when cooking with basmati rice you always have to soak in water first or it will not cook well, for at least 15 mins!
In a stockpot add your onions and garlic on medium and let brown. Then add all of your *spices. Stir in tomato sauce on med heat until sauce thickens.
Then add you chicken into the sauce. I let it sauté for a few minutes on med heat still. Rotate your chicken so it gets all the flavors. After this add your maggie and water. Add water so it covers your chicken this is usually between half and full that I do.
Now let your chicken cook like this for about 35 minutes. The first few minutes let it cook on boil them turn the heat down to medium for the rest of time.
Meanwhile get another pot the same size and put your basmati in it. I use about 4 teacups full (the Arabic tea cup) then add some vegetable oil or ghee. Not too much but not to less. Then just set your rice aside until after your chicken has cooked.
Now after your chicken has cooked for 35 minutes you will turn your oven on broil. Put the chicken in a roasting pan. I add the dried lemons to it. You have to watch it because it only takes a minute on so on broil. It will get crispy and blacken a bit but this is how it is supposed to be.
Do not throw your broth away that you cooked your chicken in because we will use this to cook the rice.
Add the broth spices and all to your rice (just let it cover the rice and some extra) then just throw the rest away. Cook rice covered for 8 minutes then uncover stirring and cook for another 8 minutes. Make sure you left your sticks and all in the rice this makes it tasty.
Now on a serving platter put your rice, then lay your chicken on top, add boiled eggs around the chicken and sprinkle nuts and raisins. You now have the best Saudi Kabsa there is.