Saturday

Black Pepper Crab



  • 3 ekor ketam segar
  • Minyak untuk menggoreng
  • 2 sudu besar mentega
  • 2 daun bawang, dihiris nipis
  • 2 ulas bawang putih, dicincang halus
  • 1 sudu besar kicap
  • 2 sudu kering udang panggang
  • 2 sudu besar lada hitam
  • 1/2 cawan kari daun
  • 10 biji cili merah / hijau, dipotong halus
  • 2 sudu besar kicap
  • 3 sudu besar gula
  • 2 sudu besar sos tiram

Kaedah:

Bersihkan ketam dan dipotong menjadi bahagian 1/2.
Hiris ketam dengan pisau untuk mengaulkan perapan. Ketam di goreng sehingga separuh dimasak, dan biar kering.
Panaskan mentega, letakkan bawang besar, bawang putih, kicap, udang panggang, lada hitam, daun kari dan lada . Tumis sehingga wangi, kemudian tambah ketam sudah goreng dan bahan selebihnya.
Masak selama
50-10 minit dan hidangkan semasa panas.