INGREDIENTS:
1 ekor ikan siakap [dibersihkan dan kelarkan]
garam dan kunyit
BAHAN UNTUK SOS:
5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1 cm halia (dihiris halus)
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa
minyak
METHODS:
1. Ikan dilumurkan garam dan kunyit. Gorengkan sehingga garing.
2. Terbalikkan dua2 belah supaya masak rata.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, baw. putih dan halia.
4. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
5. Masukkan juga cili potong, garam dan gula.
6. Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang digorengkan tadi.
7. Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain.